Tanulmánykötet a Magyarországi Tanácsköztársaságról

Tanácsköztársaság_borító_nagyAz Országház Könyvkiadó gondozásában megjelent a „…minden édenek neve vad poklokat büvöl…”– A Magyarországi Tanácsköztársaság című kötet, mely a tavaly megrendezett történettudományi konferencia előadásainak szerkesztett változatát tartalmazza.

Az 1919-es Magyarországi Tanácsköztársaság 133 napja a 20. századi magyar történelem egyik tragikus eseménysorozata volt, amelyről az elmúlt száz év alatt egymással ellentétes, olykor szélsőséges értékelések láttak napvilágot. A centenáriumi évfordulón, 2019. szeptember 11–12-én az Országgyűlés Hivatala, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont, valamint a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár nemzetközi konferenciát rendezett, mely alkalmat adott az e diktatúrával kapcsolatos régebbi problémák újragondolására és új kérdések megfogalmazására is.

Az előadások fókuszában többek között olyan kérdések álltak, mint hogy hol a helye a Tanácsköztársaságnak a 20. századi magyar történelemben; miként jött létre a proletárdiktatúra 1919 márciusában, milyen távlati célkitűzéseik voltak az új rendszer irányítóinak; milyen célokért küzdöttek a Vörös Hadsereg katonái. A vizsgálat tárgyát képezte az is, hogy milyen volt a diktatúra társadalmi támogatottsága, milyen eljárások alkalmazásával lehet erről évtizedekkel később információkat szerezni; mit tudtak tenni a tanácsköztársaság megbuktatása érdekében tevékenykedő politikusok, illetve hogyan alakult e 133 nap utóélete.

A kötet szerzői: Ablonczy Balázs, Anka László, B. Müller Tamás, Csunderlik Péter, Fazekas Csaba, Gali Máté, Gángó Gábor, Hatos Pál, K. Lengyel Zsolt, Ligeti Dávid, Nagy Szabolcs, Paksa Rudolf, Pók Attila, Révész Tamás, Sárándi Tamás, Turbucz Dávid, Ujváry Gábor és Vörös Boldizsár.

A kiadványba belelapozni itt van lehetőség.

 

A Tudományos konferenciák az Országházban sorozat korábban megjelent köteteiről az Országház Könyvkiadó honlapján lehet tájékozódni.