Kosár popup

Asset Publisher

Back Megjelent Az 1848–1849. évi országgyűlés mártírjai sorozat ötödik kötete

1_boritoAz első népképviseleti országgyűlés mártírjairól: Batthyány Lajos grófról, Csány Lászlóról, Jeszenák János báróról, Perényi Zsigmond báróról és Szacsvay Imréről az Országgyűlési Múzeum szervezésében konferenciasorozattal emlékeznek meg a korszak neves kutatói. A 2015 óta évente megrendezésre kerülő emlékülés fókuszában minden alkalommal az öt történelmi személyiség egyike áll. Az előadások szerkesztett változata Az 1848–1849. évi országgyűlés mártírjai sorozatban jelenik meg. Nemrég látott napvilágot az ötödik, Perényi Zsigmond báró című tanulmánykötet.

Perényi Zsigmond báró a reformkor és 1848–1849 történetének egyik legtevékenyebb ellenzéki magyar főnemese volt. Vármegyei főispánként, a legmagasabb bírói fórum tagjaként is az ellenzéki főnemesek táborát erősítette a rendi országgyűléseken. Az első népképviseleti országgyűlés felsőházának másodelnökeként pedig gyakorlatilag ő irányította annak munkáját, s biztosította határozatképességét. Pályafutása ennek ellenére kevéssé ismert.

A 2019-ben megtartott Perényi Zsigmond-emlékülés előadói részletező alapossággal elemezték a báró munkásságának, egyéni s közösségi sorsának meghatározó állomásait.

A konferencia előadói és egyben a kiadvány szerzői: Csatáry György, Csorba György, Hermann Róbert, Kedves Gyula, Melkovics Tamás, Miskolczy Ambrus és Pelyach István.

A kötetbe belelapozni itt van lehetőség.