Kosár popup

Asset Publisher

Back Bemutatták a Nemzetiségek és törvényhozás Magyarországon című tanulmánykötetet

P1291570P1291576P1291585

 

 

 

 

 

 

Az Országház Könyvkiadó legújabb kötetének, a Nemzetiségek és törvényhozás Magyarországon című könyvnek ünnepélyes bemutatójára a Magyarországi nemzetiségek bizottsága szervezésében 2020. január 29-én került sor a Duna Palotában.

A rendezvényt Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára nyitotta meg. A könyvet Pelyach István, az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóság könyvprogramjának koordinátora, Kovács Kálmán Árpád, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár tudományos munkatársa, a kötet szerkesztője, Ábrahám Barna egyetemi adjunktus (ELTE BTK Román Filológiai Tanszék), valamint Tóth Ágnes tudományos tanácsadó (Társadalomtudományi Kutatóközpont, Kisebbségkutató Intézet) mutatta be.

A kötet tanulmányai a nemzetiségek és a törvényhozás összefüggésében számos kérdést elemeznek: Mikor és miért jelentkeztek a nemzetiségi törekvések a történeti Magyarországon, s milyen megoldási javaslatokat dolgoztak ki ezekre? Milyen körülmények között született meg az 1868-as nemzetiségi törvény, és milyen fogadtatása volt a nemzetiségek körében? Milyen problémák merültek fel a törvény gyakorlati alkalmazása során? Több írás – olykor személyes élmények alapján – az 1993-as nemzetiségi törvény megalkotásának körülményeivel foglalkozik.

A kiadványba belelapozni itt van lehetőség.