Kosár popup

Tartalom megjelenítő

Vissza Monográfia Esterházy János politikai pályafutásáról


​​​​​Az Országház Könyvkiadó gondozásában megjelent Arkadiusz Adamczyk lengyel történész „Tiszteljük egymás nemzeti meggyőződését…” – Esterházy János gróf életpályája című kötete. A szerző Esterházy alakját az adott történelmi korszak, működését pedig a korabeli politikai rendszerek összefüggésében mutatja be, gazdag forrásanyagra támaszkodva.

A monográfia ismerteti Esterházy János politikához vezető útját, a későbbi politikai karrierje szempontjából jelentős tényezőket. Részletesen tárgyalja a csehszlovák állam keretein belül kifejtett tevékenységét, bemutatja azt a vezetési modellt, amelyet három szinten – pártján belül, a parlamentben és makrostrukturális szinten – alkalmazott. Bemutatja Esterházyt politikai gondolkodóként, újítóként és a nemzetközi politikai színtér szereplőjeként is. Majd kitér arra, hogy hogyan dolgozott tovább egy nem demokratikus rezsim keretei között. A könyv zárófejezete képet ad Esterházy letartóztatásának körülményeiről, rabságban töltött éveiről és életének utolsó pillanatairól.

A kötet szerzője, Arkadiusz Adamczyk történész, politológus és a kielcei Jan Kochanowski Egyetem professzora. Eddigi tudományos pályafutása során olyan kiemelkedő lengyel történelmi személyiségekről is publikált átfogó életrajzi monográfiát, mint Józef Piłsudski marsall, Slawoj Felicjan Składkowski tábornok, Bogusław Miedziński miniszter és Szejm marsall. Esterházy János grófról írt monográfiájának lengyel kiadása 2019-ben jelent meg, s 2022-ben a Szejm kiadta a mű angol nyelvű változatát is.

A kötetbe belelapozni itt van lehetőség.