Krónika jellegű kötet a Kossuth térről

nemzet_fotereA Nemzet Főtere – A Kossuth tér története címmel megjelent az Országház Könyvkiadó új kiadványa. A krónika jellegű kötet a Kossuth Lajos tér sokoldalú politika-, építészet-, művészet-, társadalom- és közlekedéstörténetét feltárva bemutatja, hogy miként született meg az egykori városszéli területből az Országház reprezentatív tere, és ismerteti, hogy az miként vált a huszadik századi történelmünk esszenciális kivonatát hordozó helyszínévé, a Nemzet Főterévé.

A reprezentatív megjelenésű kiadvány a magyar nemzet közel másfél évszázados történetét egyetlen állandó helyszín középpontba helyezésével, szépirodalmi idézetekkel és rendkívül gazdag képi illusztrációval, több mint százharminc ismeretterjesztő cikkben járja körbe. Emellett megdöbbentő, elfeledett vagy éppen tudatosan felejtésre ítélt történeteket tár fel az olvasók előtt.

A több mint 400 oldalas mű három fő részre tagolódik. Elsőként részletesen ismerteti a Kossuth téren található épületek, emlékművek és parkok történetét, majd a rendszerváltoztatással bezáródóan feltárja e helyszín rendkívül gazdag politikatörténeti folyamát, végül pedig bemutatja a tér és a főváros mindennapi életének összefonódását.

A könyv szerzői: B. Müller Tamás és Csorba György történészek, az Országgyűlés Hivatalának kutató munkatársai, a szerkesztő Zsuppán András újságíró, fordító.

A kötetbe belelapozni itt van lehetőség.