Elismerésben részesült az Országház Könyvkiadó kötete

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által meghirdetett Szép Magyar Könyv 2020 versenyen miniszterelnöki különdíjat érdemelt ki az Országház Könyvkiadó gondozásában megjelent Az Országház építése és művészete című monográfia. A könyv szerkesztője Sisa József művészettörténész, aki egyben számos fejezet szerzője is. A mű tipográfusa Környei Anikó. Az ünnepélyes díjátadóra szeptember 2-án, a 92. Ünnepi Könyvhét nyitónapján kerül sor.

A több mint 800 oldalas, gazdag illusztrációs anyaggal rendelkező mű a legapróbb részletességgel mutatja be az épület keletkezéstörténetét és művészeti kialakítását. A kötet a korabeli írott, nyomtatott és tárgyi forrásokon alapszik, különös tekintettel az Országgyűlés Hivatalában őrzött eredeti terv- és iratanyagra.

A munka szaktanácsadója Lukács József, az Országház főépítésze, aki nevével szintén több fejezetet jegyez. A szerzők között szerepelnek az országházi kutatással foglalkozó fiatal művészettörténészek: Andrássy Dorottya, Dúzsi Éva, Horváth Zsuzsa, Kelecsényi Kristóf, Kerekes Margit. Katona Júlia művészettörténész pedig az ornamentika neves kutatójaként írta meg vonatkozó fejezetét.

A monográfiába belelapozni itt van lehetőség.

Az Országház Könyvkiadó kötetei megtalálhatók lesznek a szeptember 2. és 5. között megrendezésre kerülő Ünnepi Könyvhéten is.