null Fitz József-könyvdíjban részesült az Országház Könyvkiadó kiadványa

Fitz Józsefnek, könyv- és nyomdász-történésznek, könyvtártudományi írónak a nevét viseli az a díj, melyet 1989 óta mindig az előző évben megjelent és a könyvtáros szakma által legértékesebbnek tartott könyveknek ítél oda a Magyar Könyvtárosok Egyesülete.

Idén a három díjazott kötet között szerepelt az Országház Könyvkiadó gondozásában megjelent A magyar politikai karikatúra története című kiadvány, melyet Tamás Ágnes és Vajda László szerkesztett.

A kitüntetés ünnepélyes átadására 2019. július 3-án került sor a Magyar Könyvtárosok Egyesületének 51. Vándorgyűlésén, Székesfehérváron. A díjjal járó pénzösszeget a Kiadó a székelyudvarhelyi Bibliofil Alapítvány Kulturális Egyesület részére ajánlotta fel. Ez az Alapítvány foglalkozik a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár állományának gyarapításával, műszaki fejlesztésével, így rajtuk keresztül a Kiadó ezt a könyvtárat kívánja támogatni.

A díjat átveszi Pelyach István, a Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóság könyvprogramjának koordinátora


A karikatúrát, mint sajtóműfajt, a kortársak minden korszakban hatásosabb, figyelemfelkeltőbb közlésformának tekintették, mint a szöveget, hiszen a karikatúrák alkotóinak általában nagyobb mozgástere volt, mint az újságíróknak. A kötet a 19. századtól kezdve egészen a rendszerváltozás időszakáig mutatja be a modern magyar történelem fontosabb eseményeit, közéleti problémáit a korabeli kritikus alkotások segítségével. Az album a gazdag képanyag mellett magyarázó tanulmányokat is tartalmaz, melyek segítségével nemcsak az alkotásokról, hanem azok készítőiről és közönségéről is pontos képet kaphatunk.

A kötetbe belelapozni itt van lehetőség.