Kosár popup

Tartalom megjelenítő

Az Országház iparművészeti remekei

Az Országház iparművészeti remekei címmel jelent meg az Országház Könyvkiadó Országházi séták sorozatának tizenötödik kötete. A könyv a legújabb kutatási eredmények és gazdag illusztrációs anyag felhasználásával egy újabb perspektívából mutatja be az épületet: a míves, szemet gyönyörködtető fém- és kerámiamunkák, illetve díszes szőnyegek s az alkotások köré fonódó izgalmas történetek tárulnak elénk.

A Steindl Imre által tervezett Országház impozásnk tereibe nemcsak dísztárgyak, hanem sok használati eszköz iparművészeti remek került. Az épület, főleg a belső udvarok, dekorálására számos kerámiaelemet építettek be. Az egyes szobákba és a mosdókba a Zsolnay-gyártól rendeltek különleges berendezéseket. A világításhoz egyedi kandellábereket, falikarokat és csillárokat szereztek be, s számos fémdísz és berendezés kivitelezésére került sor. A díszburkolatokra hatalmas valószínűleg az addig készült legnagyobb szőnyegek kerültek: a folyosókra vörös futószőnyeget terítettek, a dísztermekbe és a reprezentációban kiemelt szerepet játszó hivatali helyiségekbe pedig a keleti szőnyegek mintájára magyar műhelyekben készült csomózott szőnyegeket helyeztek.

A könyvben elmélyülve felfigyelhetünk arra, hogy az impozáns épület a korszak műiparának és gyáriparának csúcsteljesítményeit, remekműveit tudhatta magáénak.

A szöveget Dúzsi Éva, Heincz Orsolya és Lackner Mónika írta.

A kötetbe belelapozni itt van lehetőség.