null A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A masodik_magyar_ezerve_boritoA rendszerváltoztatás utáni első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára „…a második magyar ezerév kezdete…” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994) címmel fotóalbum jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötet bevezető, személyes emlékeken alapuló írásában Kónya Imre, az első szabadon választott Országgyűlés képviselője idézi meg a kort, majd a több mint négyszáz fotó az 1990 és 1994 közötti időszakot, illetve annak előzményeit eleveníti meg.

Az események kronologikus sorrendben követhetők, a képek az Országház tetején lévő vörös csillag eltávolításától kezdve bemutatják az alakuló ülés előzményeit, a köztársaság kikiáltását, az Ellenzéki Kerekasztal munkáját, Varga Béla hazaérkezését, majd az 1990. május 2–3-i alakuló ülés pillanatait. A parlamenti munkát megörökítő több mint 300 életkép pedig hűen tükrözi az akkori hangulatot. A kiadvány arcképcsarnokában az 1990–1994 közötti ciklus valamennyi képviselőjének korabeli fotója megtalálható.

A kötet kapcsán rendezett beszélgetés, melynek résztvevője Horváth József volt országgyűlési képviselő, a kötet egyik szerkesztője és Pelyach István történész, a kiadó könyvprogramjának koordinátora volt, itt tekinthető meg.

A kiadványba belelapozni itt van lehetőség.