DVD

In Memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállítás

1956. október 25-e, az 1956-os forradalom és szabadságharc legvéresebb sortüzének napja „véres csütörtökként” vonult be a nemzeti emlékezetbe. Ezen a napon – máig tisztázatlan körülmények között – a szovjet katonai, illetve a magyar karhatalmi erők tüzet nyitottak a Kossuth téren gyülekező, békés tüntetőkre.
Az áldozatok emlékére a Steindl Imre Program keretében megújult Kossuth Lajos tér egykori szellőző alagútjában emlékhely és kiállítás nyílt 2014. október 25-én.

Megjelenés éve: 2016
Időtartam: 20 perc
Nyelv: magyar (angol felirattal)
Kiadói ár: 1 100 Ft
A DVD Az 1956-os Kossuth téri sortűz és emlékhelye című kiadvány mellékleteként vásárolható meg.

Vásárlás

Az első lövés

Az 1956. október 25-i Kossuth téri sortűz az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik legtöbb áldozatot követelő eseménye volt. A „véres csütörtök” 60. évfordulója alkalmából az Országgyűlési Múzeum kutatást indított, melynek célja a sortűz körülményeinek feltárása volt.
Hogyan történt? Miért történt? Hány áldozat volt? A film ezekre a kérdésekre keresi a választ.

A film előzetese ide kattintva tekinthető meg.

Megjelenés éve: 2017
Időtartam: 22 perc
Nyelv: magyar (magyar, angol, német, spanyol, francia, olasz, lengyel, orosz felirattal)
Kiadói ár: 1 400 Ft

Vásárlás

„Ahogy éltem, úgy fogok meghalni” – Tisza István tragédiája
Dokumentumfilm a 100 éve meggyilkolt miniszterelnökről, Tisza Istvánról

Az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága Tisza István halálának 100. évfordulója alkalmából dokumentumfilmet készített. A film a tragikus sorsú miniszterelnök életét és politikai pályáját mutatja be a Nagy Háborút kiváltó okok, világpolitikai események és az érzelmektől, indulatoktól felkorbácsolt korszak társadalmának tükrében. A háborús vereség bűnbakjának kikiáltott Tisza Istvánt 1918. október 31-én Hermina úti villájában gyilkolták meg máig tisztázatlan körülmények között. Történetét kevesen ismerik, pedig ő volt hazánk legjelentősebb és legtöbbet vitatott politikai vezetője a 20. század hajnalán. Ki is volt pontosan Tisza István? Milyen okok vezettek szörnyű tragédiájához?

A film előzetese ide kattintva tekinthető meg.

Megjelenés éve: 2018
Időtartam: 28 perc
Nyelv: magyar (magyar, angol felirattal)
Kiadói ár: 1 500 Ft

Vásárlás

     

 


Országházi kalauz - fülszöveg

Az Országházi séták sorozatban elsőként megjelent kötet hiánypótló jelleggel vezeti végig olvasóit a világ egyik legszebb épületeként számon tartott magyar Országház látogatói útvonalán. A kiadvány elsősorban művészettörténeti szempontból ad egyedülálló áttekintést az épületről: a monumentális festményektől a díszes fafaragásokon át egészen a Szent Koronáig számos különlegesség tekinthető meg a kiadvány segítségével.

Megjelenés éve: 2015
Oldalszám: 56
Méret: 16,8 x 18,8 cm
Kötés: puhafedeles, irkafűzött
ISBN: 978-963-9848-75-7
ISSN: 2416-1594
Kiadói ár: magyar: 950 Ft; német, angol, olasz, lengyel, francia, spanyol, japán, kínai: 1 400 Ft;  orosz: 900 Ft

A teljes kiadvány kiadói áron való megvásárlásáért kérjük, kattintson ide


Könyvbemutató az Országházban

Az Országház Könyvkiadó legújabb kötetének, Oborni Teréz: Erdélyi országgyűlések a 16-17. században című könyvének bemutatására november 21-én 17 órakor kerül sor az Országház Kossuth termében.

A magyar országgyűlések története című sorozat legújabb kötete az Erdélyi Fejedelemség rendi gyűléseinek késő középkori előzményeit, valamint az ország belső törvényes rendje kialakításában betöltött szerepét mutatja be. Széles körű áttekintést ad a fejedelmi korszakban létezett országgyűlés szervezeti felépítéséről és tevékenységi köréről.

A könyvet Dáné Veronka és Péter Katalin méltatja.

A kötetbe belelapozni IDE kattintva nyílik lehetőség.

A rendezvényre IDE kattintva lehet regisztrálni.