In Memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállítás

1956. október 25-e, az 1956-os forradalom és szabadságharc legvéresebb sortüzének napja „véres csütörtökként” vonult be a nemzeti emlékezetbe. Ezen a napon – máig tisztázatlan körülmények között – a szovjet katonai, illetve a magyar karhatalmi erők tüzet nyitottak a Kossuth téren gyülekező, békés tüntetőkre.
Az áldozatok emlékére a Steindl Imre Program keretében megújult Kossuth Lajos tér egykori szellőző alagútjában emlékhely és kiállítás nyílt 2014. október 25-én.

Megjelenés éve: 2016
Időtartam: 20 perc
Nyelv: magyar (angol felirattal)
Kiadói ár: 1 100 Ft
A dokumentumfilmhez kapcsolódik Az 1956-os Kossuth téri sortűz és emlékhelye című kiadvány.

Vásárlás


Az első lövés

Az 1956. október 25-i Kossuth téri sortűz az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik legtöbb áldozatot követelő eseménye volt. A „véres csütörtök” 60. évfordulója alkalmából az Országgyűlési Múzeum kutatást indított, melynek célja a sortűz körülményeinek feltárása volt.
Hogyan történt? Miért történt? Hány áldozat volt? A film ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Megjelenés éve: 2017
Időtartam: 22 perc
Nyelv: magyar (magyar, angol, német, spanyol, francia, olasz, lengyel, orosz felirattal)
Kiadói ár: 1 400 Ft

Vásárlás

„Ahogy éltem, úgy fogok meghalni” – Tisza István tragédiája
Dokumentumfilm a 100 éve meggyilkolt miniszterelnökről, Tisza Istvánról

Az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága Tisza István halálának 100. évfordulója alkalmából dokumentumfilmet készített. A film a tragikus sorsú miniszterelnök életét és politikai pályáját mutatja be a Nagy Háborút kiváltó okok, világpolitikai események és az érzelmektől, indulatoktól felkorbácsolt korszak társadalmának tükrében. A háborús vereség bűnbakjának kikiáltott Tisza Istvánt 1918. október 31-én Hermina úti villájában gyilkolták meg máig tisztázatlan körülmények között. Történetét kevesen ismerik, pedig ő volt hazánk legjelentősebb és legtöbbet vitatott politikai vezetője a 20. század hajnalán. Ki is volt pontosan Tisza István? Milyen okok vezettek szörnyű tragédiájához?

Megjelenés éve: 2018
Időtartam: 28 perc
Nyelv: magyar (magyar, angol felirattal)
Kiadói ár: 1 500 Ft

Vásárlás